Mokslas, slypintis už veido valymo: kaip veikia veido prausikliai ir kodėl jie būtini mūsų grožio rutinoje

veidovalymasPer tūkstančius metų, valymo rutina nuėjo ilgą kelią – nuo paprasto odos šveitimo iki šiuolaikinių atsipalaidavimo, odos sveikatos ir išvaizdos gerinimo ritualų. Net muilas, kaip pagrindinė valymo priemonė, taip pat patyrė reikšmingų pokyčių – atsirado daugybė jo variantų ir patobulintų sudedamųjų dalių. Taip po truputį išsivystė įvairūs odos prausikliai, leidžiantys kovoti su įvairiais dermatologiniais sutrikimais, tokiais kaip spuogai, rožinė, atopinis dermatitas, fotosenėjimas ar jautri oda. Šiomis dienomis, prausikliai bei valikliai yra būtina ir naudinga kosmetikos priemonė, naudojama šalia kitų gydančių priemonių. Estetinės dermatologijos iškilimas dar labiau pabrėžė odos valymo svarbą – tiek kasdienėje priežiūroje, tiek ruošiantis įvairioms estetinėms procedūroms. Apžvelkime mokslą, slypintį už veido valymo ir veido prausiklių. 

 

Prausikliai pašalina susikaupusius nešvarumus

Vienas iš pagrindinių veido valymo privalumų – tai nešvarumų, riebalų ir kitų nepageidaujamų medžiagų pašalinimas nuo mūsų odos. Visu paros metu, ant veido odos randasi daug bakterijų, virusų, dulkių ir negyvų odos ląstelių. Kasdienis veido plovimas padeda atsikratyti šių nešvarumų, suteikdamas odai gaivumo ir švarumo pojūtį. Be tinkamo valymo, oda pasidengtų storu nešvarumų sluoksniu, dėl kurio kiti odos priežiūros produktai sunkiai prasiskverbtų ir atliktų savo funkcijas. Užkimštose porose imtų megztis įvairūs uždegiminiai procesai, vėliau keliantys didelį diskomfortą. 

Tam, kad geriau suprastume veido prausiklių svarbą, pasižiūrėkime į odoje vykstančius procesus. Po oda esančios mažosios liaukos gamina riebalus – natūralų aliejų, kuris saugo odą nuo išorinių pavojų. Šios liaukos naudoja plaukų folikulus, kad riebalai pasiektų odos paviršių ir suformuotų apsauginį barjerą, neleidžiantį bakterijoms ir kitoms kenksmingoms medžiagoms prasiskverbti į vidų. Pernelyg didelis nešvarumų kiekis ant odos užkemša šiuos plaukų folikulus, sulaikydamas riebalus, prakaitą ir negyvas odos ląsteles jų viduje. Negana to, kai odai trūksta apsauginių riebalų, bakterijos gali patekti į folikulus ir sukelti uždegimą, kuris galiausiai virsta spuogais ir kitomis uždegiminėmis reakcijomis. Vėliau, taip stipriai pažeistą odą labai sunku gydyti, reikia papildomų kosmetikos priemonių. Tinkamas odos valymas išvalo poras nuo nešvarumų, leidžia natūraliems odos ribalams pasiekti paviršių ir sudaryti taip reikiamą apsaugą. 

Palaiko odą drėgną ir skaisčią 

Reguliarus veido valymas, kartu su geru drėkinamuoju kremu – svarbi kombinacija, padedanti odai palaikyti tinkamą hidratacijos lygį. Išsausėjusi oda atrodo ir jaučiasi šiurkšti, susiraukšlėjusi ir pasenusi. Valymas tinkamai parinktu veido prausikliu padeda valdyti odos pH lygį ir užtikrina, kad oda geriau išlaikytų drėgmę bei naudingąsias priemonių medžiagas.

Kokius veido prausiklius ir valiklius rinktis?

Renkantis veido prausiklius ir valiklius, svarbu atsižvelgti į odos tipą, būklę bei individualius poreikius. Tinkamas valiklis gali padėti išlaikyti sveiką ir švarią odą, sumažinti sudirgimus bei pasirūpinti, kad kiti priežiūros produktai veiktų efektyviau. Nors rinkoje galima rasti šimtus valymo priemonių, vertėtų atsižvelgti į kelis svarbiausius aspektus, norint išsirinkti geriausią prausiklį.

Pradėkime nuo įsivertinimo, ar jūsų oda linkusi sauėti ar riebaluotis. Jeigu nežinote, koks jūsų tipas ar turite probleminę odą, visada pirma pasikonsultuokite su dermatologu – jis patars, kokią geriausią valymo rutiną pasirinkti. Jei turite sausą ar jautrią odą, turėtumėte vengti valiklių, kuriuose yra daug alkoholio. Taip pat ieškokite prausimosi priemonių neturinčių stiprių kvapų ar alergiją galinčių kelti priedų. Žmonėms, turintiems riebią odą, reikia mažesnio pH lygio valiklio. Taip pat tinka įvairūs prausikliai putų pagrindu. 

Rinkdamiesi prausiklį, atkreipkite dėmesį į valiklio tekstūrą: kreminiai veido prausikliai labiau tinka sausai odai, o geliniai ir putojantys – linkusiai riebaluotis. Jeigu kiekvieną dieną naudojate makiažą, vertėtų rinktis tokius prausiklius, kurie skirti makiažui valyti. Jose gausu papildomų komponentų, kurie padės pilnai pašalinti ant odos esančią kosmetiką ir nešvarumus, nepaliekant jokių nepageidautinų likučių. 

Aktyviai sportuojantiems ir linkusiems prakaituoti, reikėtų prausiklių, kurie padeda atkimšti poras. Žinoma, jeigu jūsų oda jautri, visada galite kombinuoti kelis veido prausiklius, taip pasiekiant geriausius rezultatus. Jeigu daug sportuojate, tačiau naudojate švelnesnį, jautriai odai skirtą prausiklį, nepamirškite reguliariai naudoti ir šveitiklius ar valomąsias kaukes. Tikrai nereikia nerimauti, dauguma „švelnių“ valiklių efektyviai valo, nedirgina ir nesausina odos.

Jei nerimaujate dėl alergijų, ieškokite natūralių valiklių be sintetinių ingredientų, įvairių kvapiklių ar alergijas galinčių kelti priedų, kaip riešutų ar įvairių uogų esencijos. Renkantis prausiklius taip pat atkreipkite dėmesį į valiklio pH skalę. Subalansuotas pH prausiklis padės išlaikyti natūralią odos rūgštingumo ir šarmingumo balansą. 

Tinkamas veido valymas yra pirmasis žingsnis į sveiką ir švytinčią odą, todėl verta skirti pakankamai dėmesio šiai veido priežiūros rutinos daliai. Rinkitės produktus, kurie nedirgins, o pasirūpins jūsų oda. Renkantis geriausias priemones, skirkite laiko produktų sudėčių palyginimui bei atsiliepimų peržiūrai – tai padės priimti geriausią sprendimą. 

24-02š

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode