Latvijoje – afrikinio kiaulių maro smūgis kiaulininkystės kompleksui

Afrikinis kiaulių maras (AKM) vis dar išlieka didelė grėsmė tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje. Tai patvirtina ir naujas AKM židinys kaimyninėje Latvijoje, stambiame kiaulininkystės komplekse, Valmieros regione.

Kiaulininkystės ūkyje buvo laikoma daugiau kaip 5 tūkst. kiaulių.  Latvijos atsakingi pareigūnai ėmėsi visų būtinų veiksmų AKM židinyje – likviduojamos kiaulės, taip pat atliekamas tyrimas, kaip maras pateko į šį didelį kompleksą. Latvijos žemės ūkio ministerija ketina mokėti kompensacijas už priverstinį kiaulių skerdimą. Taip pat aplink šį kompleksą nustatoma karantino zona – 3 km  spinduliu bei stebėjimo zona 10 km  spinduliu.

Į Lietuvą kiaulės iš šio kiaulininkystės ūkio nebuvo vežamos.

Latvijoje tai pirmasis šiais metais AKM židinys kiaulių ūkyje. Laukinėje faunoje Latvijoje AKM diagnozuotas 21 šernui, Estijoje – 35, Lietuvoje nuo šių metų pradžios maras patvirtintas 18 vietų, kuriose rasti ar sumedžioti 32 užsikrėtę šernai.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena, kad ūkininkai, įtarę ligą, ar radę nugaišusias kiaules, apie tai privalo pranešti privatiems veterinarijos gydytojams bei teritorinėms VMVT tarnyboms. Nuslėpus ar nepranešus, gresia baudos iki 116 eurų, kartą baustiems – nuo 290 iki 579 eurų.

ŽŪM informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode