B.Markauskas: „Pieno sektorius turi turėti ilgalaikę vystymosi strategiją“

Situacija Lietuvos ir Europos Sąjungos (ES) pieno rinkose, ilgalaikė šalies pieno sektoriaus vystymosi vizija – šie ir kiti pieno gamintojams aktualūs klausimai buvo aptarti Pieno gamintojų asociacijos tarybos posėdyje, kuriame svečio teisėmis dalyvavo ir žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

 

Posėdyje buvo konstatuota, kad nors žaliavinio pieno supirkimo kainos šalyje stabilizavosi, jos vis tiek nepasiekia ES vidurkio, taip pat išlieka neigiamos tendencijos tiek dėl pieno gamybos apimčių, tiek dėl karvių skaičiaus.

Nors Lietuvos pieno verslas, nepaisant vis didėjančios konkurencijos iš Lenkijos, lieka lyderiu Baltijos regione, pieno gamintojų įsitikinimu, reikia aiškaus ir kuo platesnio sutarimo kokia kryptimi eis šalies pieno sektorius – t. y. kokio kiekio ir kokybės pieno reikės per artimiausią dešimtmetį, kokio dydžio turėtų būti atsiperkantis pieno ūkis ir t.t.

„Lietuvos pieno sektoriaus įdirbis, ko gero, yra solidžiausias iš visų šalies žemės ūkio šakų, nes eksportuojate ne žaliavą, o paklausą turinčius produktus. Tačiau norint tikro proveržio šioje srityje reikia socialinio susitarimo tarp visų susijusių sektoriaus dalyvių – gamintojų, perdirbėjų, valstybės ir mokslo institucijų, galbūt pardavėjų, – reikia tvaraus susitarimo dėl ilgalaikės pieno sektoriaus vystymosi strategijos“, – pieno gamintojų asociacijos tarybos posėdyje kalbėjo žemės ūkio ministras B. Markauskas.    

Posėdyje nutarta, kad susitarimas dėl pieno sektoriaus strategijos sukūrimo bus pristatytas artimiausiame Pieno tarybos posėdyje, kurią lygiateisiais pagrindais sudaro pieno gamintojai, perdirbėjai, valstybės bei mokslo institucijų ir įstaigų atstovai.

ŽŪM informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode