Reitinguoti visi šalies gyvulių sėklintojai

Gyvulių sėklintojai  yra labai svarbūs gyvulių laikytojams. Nuo kruopštaus ir sąžiningo jų darbo platinant geresnę genetinę medžiagą nemaža dalimi priklauso sėkminga visos šalies gyvulių veislininkystės veikla. Valstybinė gyvulių veislininkystės priežiūros tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos pernai reitingavo visus respublikoje dirbančius sėklintojus. Suvedus rezultatus, nugalėtoju pripažintas Kelmės ir Šiaulių regionuose dirbantis Algirdas Kancevičius.

Pasak Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie ŽŪM viršininko Viliaus Rekščio, idėja reitinguoti šalies gyvulių sėklintojus pirmiausiai kilo dėl to, kad šiems darbuotojams kasmet keliami vis didesni reikalavimai. Dėl to sėklintojams organizuojami kvalifikacijos kėlimo kursai, kuriuose jie turi galimybę susipažinti ne tik su šiame darbe taikomomis naujovėmis, bet ir pagilinti praktines žinias.

Vienas iš reitingo tikslų ir buvo įvertinti šių kursų naudą. Balai buvo skiriami už sėklintojų atliekamų darbų kokybę, naudojamą  inventorių ir priemones, kvalifikacijos kėlimą, atliktų darbų apskaitos vedimą ir kt. ,,Reitingavimo sistemos esmė – pateikti tikslesnę, patogesnę ir apibendrintą informaciją apie siūlomas paslaugas ir darbų kokybę su sėklintojais dirbantiems asmenims“, – sakė V. Rekštys.

Didžiausią įvertinimą (20 balų iš 20) gavo privačiai dirbantis ilgametis Šiaulių rajono gyvulių sėklintojas Algirdas Kancevičius. 2016 metais šiaulietis apsėklino 4000 karvių. A. Kancevičiaus teikiamomis paslaugomis naudojasi ne tik smulkūs gyvulių laikytojai, bet ir veislinius pieno ūkius turintys ūkininkai.

2016 metais šalyje susėklinta daugiau kaip 320 tūkst. galvijų. Daugiausiai sėklinami galvijai, kiaulės, rečiau – avys ir ožkos. Lietuvoje gyvulių sėklinimo paslaugas ūkininkams, smulkiems gyvulių laikytojams bei žemės ūkio bendrovėms teikia 368 sėklintojai. Savo ūkio gyvulius patys sėklina 67 ūkininkai.

Nuotraukoje: gyvulių sėklintojų reitinge pirmąją vietą užėmęs Algirdas Kancevičius (trečias iš kairės) po apdovanojimo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode